Een implantaat, wat is dat?

Een implantaat is een kunstmatige wortel of tand. Wanneer u een kroon, brug of kunstgebit nodig heeft, maakt de tandarts die vast aan andere tanden of kiezen. Maar het kan zijn dat u geen geschikte eigen tanden of kiezen heeft. Dan kan de tandarts een implantaat vastmaken in de kaak. Een implantaat kan eventueel ook een voortand vervangen.

Het is ook mogelijk om in een mond zonder tanden implantaten te plaatsen. Als uw huidige prothese los zit in de mond en schuift, is een klikgebit misschien een oplossing. Een klikgebit is een kunstgebit op implantaten en zit stevig vast. Onze tandarts kan u adviseren of een klikgebit iets voor u is.

Zo gaat de behandeling

We gaan eerst uw kaakbot onderzoeken. Dit doen we met röntgenfoto’s of een scan. Zo kunnen we zien wat de juiste plek is voor het implantaat. Daarna plaatsen we via een snee in het tandvlees het implantaat in het bot. Hierna hechten we het tandvlees.

Na de behandeling

De eerste dagen na de behandeling moet u erg voorzichtig zijn met het implantaat. Raak het niet aan en eet zacht voedsel. Een implantaat heeft 3 maanden tot een half jaar nodig om stevig vast te groeien. Tot die tijd mag het implantaat absoluut niet worden belast. Als u een implantaat heeft gekregen is een goede mondhygiëne extra belangrijk. Natuurlijk krijgt u hierover alle informatie van ons.

Controle

Na 6 weken komt u terug voor controle. Uw tandarts kijkt dan of het implantaat goed vast groeit. Als na een half jaar het implantaat stevig vast zit, kan de tandarts verder gaan met het plaatsen van de kroon, brug of het kunstgebit.

Implantaten en vergoeding verzekering

De basisverzekering vergoedt implantaten alleen bij ernstige ontwikkelstoornis of groeistoornis. Sommige verzekeraars vergoeden (een deel) van de kosten vanuit de aanvullende verzekering.